Forside Fora Gør det selv Fliseterrasse og “pause” undervejs

Currently, there are 0 users and 1 guest visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  Jeppe
  Rusher
  Offline

  Jeg har fået tilbud på en fliseterrasse fra en brolægger, og efter et hjertestop på grund af prisen har jeg besluttet mig for, at det må jeg kunne gøre selv. Jeg har set nogle YouTube videoer, og jeg føler mig næsten allerede som en rigtig brolægger. I mit næste liv skal jeg være håndværker med de priser de kan tage.

  Jeg er også startet på den nemme del, nemlig at grave arealet op (ca. 25 m2). Det går over stok og sten, og indtil videre føles det som et utroligt overskueligt projekt.

  MEN!

  Der er noget jeg ikke kan finde ud af trods meget research. Når jeg har gravet op skal jeg ligge stabilgrus som skal pladevibreres. Derefter afrettersand som også vibreres.

  Jeg får sand og grus om et par dage. Kan jeg gøre hele arealet klar, selvom fliserne så først kommer en uges tid efter? Eller bliver det “smadret” af fx regnvejr, så fliserne helst skal lægges på lige når jeg er færdig med at afrette og stampe området?

Viser 25 svar - 1 til 25 (af 25 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  SapowiTz
  Rusher
  • 56 Indlæg
  Offline

  Jeg lagde selv indkørsel og terasse for et par år siden.
  Vil helt klart anbefale at du har en plade-vibrator ved hånden hele projektet igennem. Du skal sørge for at sandet er fugtigt når du plade-vibrere og det samme når du skal rette sandet af. Hvis du gjorde det hele klar og sandet er knas-tør en uges tid senere, ville jeg nok fugte det igen og vibrere inden der skulle rettes af og lægges fliser.
  Vi tog 2 meter af gangen og så fik sandet foran lige en tur med vibratoren inden de næste 2 meter blev rettet af og lagt fliser på. Bare hold en halv flises afstand til de nylagte fliser, så du ikke ødelægger det færdige stykke

  God arbejdslyst

  #2
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  En uge er nok i overkanten, vejret taget i betragtning. Hvis det hele er lagt jævnt og højderne sat, så tager det nu ikke lang tid at rette af. Har du et afretter sæt eller har du nogle vandrør og et retholdt?

  #3
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  Hvad er det for øvrigt for nogle sten du skal have ned?

  #4
  Bullit
  Rusher
  • 45 Indlæg
  Offline

  Hvis du bruger pladevibratoren korrekt, bliver dit underlag næsten lige så hårdt som beton. Du ville kunne gå med højhælede sko på sandet, uden du synker i.

  #5
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  #4 hårdheden på sandet er vilkårligt ud fra hvor stort indhold af ler det har. Noget af det sand vi får her i jylland har et lavt indhold af ler og bliver meget hurtigt løst og pulver agtig igen.

  #6
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  Jeg fik aldrig opdateret på den her, men terrassen blev lagt. Det gik egentligt utroligt nemt, og jeg synes at det er blevet et fornuftigt resultat når jeg tænker på besparelsen.

  Et par billeder:
  1

  2

  #7
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  Mega fedt du selv kastede dig over det. Det ser godt ud med den halve flise i midten! Hvor meget fik du gravet ud, og hvor lang tid tog det?
  Jeg er også i gang
  Nå, jeg kan ikke finde ud af at embedde billeder, så i får den lige her: https://imgur.com/a/DD4SHH5

  terrasse

  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 3 uger siden af Peldrol.
  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 3 uger siden af Peldrol.
  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 3 uger siden af Peldrol.
  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 3 uger siden af Peldrol.
  #8
  hausner
  Moderator
  • 514 Indlæg
  Offline

  Virkelig godt klaret af en førstegangs-lægger.

  #9
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  #7
  Jeg fik gravet omkring 12 cm af i alt. Jeg gravede selv omkring halvdelen ud. Jeg kom dog til et område med vildt mange rødder, fordi vi for nogle måneder siden fik fældet et 8 meter højt birketræ tæt på. Derfor måtte jeg kaste håndklædet i ringen og finde en med en minigraver som lige kunne tage resten.

  Den “halve flise” var faktisk en nødvendighed for at det gik op med den trappe jeg har lavet inde ved vinduespartiet i forhold til de mål som forskellige fliser fandtes i. Det giver dog også lidt “liv” med noget der bryder den store flade.

  Det er sgu et stort projekt du har gang i, men det ser godt ud!

  #8
  Jeg bukker og takker – som ny-begynder i at være husejer tager man alt den ros man kan få

  #10
  Ghidora
  Rusher
  • 981 Indlæg
  Offline

  Ser flot ud!

  12 cm lyder ikke af så meget? siger man ikke 30+ normalt?

  GL & HF

  #11
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  #10
  Ikke hvis det bare er en almindelige terrasse som der ikke kører biler på.

  #12
  SturmWolfDK
  Rusher
  • 492 Indlæg
  Offline

  #10
  🤭

  #13
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  Nu er jeg gået i gang med næste terrasse-projekt, som er en terrasse hvor der skal stå et drivhus på.

  Jeg bruger disse fliser/klinker:
  https://www.ibf.dk/privat/Belaegning/Alle-belaegningssten/Betonklinke-M23/

  De er i specifikationerne oplyst til at være 11,5 x 23 cm. Desværre viser det sig, at det er deres modulmål, dvs. inkl. fuge – hvis man ligger dem forbandt.

  I praksis er stenene 10,9 x 22,6. De er med andre ord ikke dobbelt så lange som brede, og det giver mig et problem da jeg ønsker at lægge dem i kvadrat-mønster.

  Den anbefalede fuge-afstand er 2-6 mm, men jeg kan kun få mønstret til at gå op hvis de ligger med en afstand på 8 mm. Se mit billede:
  https://imgur.com/kDw94NK

  Bliver det mon for store fuger?

  #14
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  #13 nej, 8mm er helt fint. Det er ingen skade til, kør du bare løs! Min nuværende terasse er med 15-20mm fuger, da det er huggede natursten. Du kan med fordel fuge med stenmel i selvvalgt farve

  EDIT: så faktisk ikke beskrivelsen på billedet du viste, så glem det med stenmel. Men NÅR du skal vibrere, vil jeg virkelig anbefale at bruge en pladevibrator med påmonteret gummiplade under bunden, den type sten du har valgt har nemt ved at knække hjørner og grater af kanterne hvis du kører uden. Ikke at det ikke kan lade sig gøre, for selvfølgelig kan det det, det er blot en overvejelse

  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 1 uge siden af Peldrol.
  #15
  knekker
  Rusher
  • 700 Indlæg
  Offline

  Bliver det mon for store fuger?

  Jeg ved godt at det et meget lettere at løfte små format sten når det skal lægges, men set fra et praktisk standpunkt igennem de næste mange år fremover, så ser jeg 2 problemer med en for stor fuge afstand samt den lille størrelse af dine sten.

  1. Du gør det lettere for myre og ukrudt at finde fodfæste og trænge ned under stenene.
  2. Der vil med tiden vokse ukrudt imellem dine sten, og ved at vælge små sten, har du sat dig selv op til at skulle bruge mere tid på at holde mange flere fuger pæne og fri for ukrudt.

  Det arbejde du har lavet på din teresse ser rigtig fint ud, stenene har stadig en okay størrelse hvis man ikke gider at bøvle med tunge storformat sten, og den stil du allerede har på teressen var oplagt at køre videre med på det nye stykke du er ved at lave, da det følger den røde tråd.

  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 1 uge siden af knekker.
  • Dette svar blev ændret 4 måneder, 1 uge siden af knekker.
  #16
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  #13 Hvor mange kvm er det du ligger? Jeg bruger selv Rompox Easy i min belægning, med stor success når man har så brede fuger:
  https://www.ibf.dk/privat/Rompox-Easy-Neutral-25-kg.-spand/943200000-WEB-VEST

  Det tager lidt tid at få ned, da det kræves at det gøres manuelt (gør jeg i hvert fald) men en lille fugepind så er det ikke så galt.

  #17
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  Kære orakler, jeg har brug for jeres hjælp igen!

  Mit projekt skrider fremad. Det kan ses her:
  https://imgur.com/a/Ek07kye

  Som allerede omtalt er jeg nødt til at have forholdsvist store fuger. Det overlever jeg nok. Der kommer til at stå et drivhus på den del som er med mørke sten, og de lyse sten bliver kanten rundt omkring.

  Lige nu er jeg strandet på at producenten har leveret en palle med sten i en forkert farve. Derfor ville jeg i mellemtiden afprøve det sidste step jeg skal gøre, nemlig at pladevibrere på stenene.

  Jeg satte pladevibratoren på, og kørte henover. Den kører fint – men det bliver jo SUPER UJÆVNT? :-(. Jeg har kørt én gang henover en stribe sten.

  Man kan svagt ane det på billede 3 på linket længere oppe.

  Min teori er at den er for smal i forhold til stenene. Derfor overvejer jeg at lægge nogle spånplader på, som jeg så kører ovenpå. På den måde bliver trykket fordelt.

  Hvad siger eksperterne? Er der noget jeg har misforstået?

  #18
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  Hvis de bliver trykket uens ned er det fordi du ikke har lavet bunden stabil nok, så enkelt er det. Den pladevibrator er helt standard til den type sten. En plade vil helt sikket godt kunne afhjælpe noget af det. Men når det ikke er større osv. kan du altså godt undlade at vibrere dem. De vil sikkert give sig en anelse med tiden, men en gummihammer kan altså gøre underværker hvis det skulle ske om et par år. Ikke noget jeg ville være frygtelig bange for.

  Hvor meget har du gravet af?

  EDIT: Kan se du har sand på, fugerne skal jo selvfølgelig være så fyldte som muligt, og så skal overskydende fejes af INDEN vibrering, det går jeg også ud fra er tilfældet. Men ville lige nævne det alligevel.

  • Dette svar blev ændret 4 måneder siden af Peldrol.
  #19
  Peldrol
  Rusher
  • 67 Indlæg
  Offline

  Er det forresten kantsikrings bakker du har der ude i siden? Og i så fald, hvor er de fra?

  #20
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  #19
  Jeg har faktisk valgt at tage alle stenen af igen. Konen har dikteret at vi finder en anden løsning der ikke involverer skarpe kanter og 10 mm fuger :D. Jeg opdaterer med hvad det bliver i stedet!

  Mht. dit spørgsmål. Ja, det er kantskinner. De kan købes her:
  https://www.jemogfix.dk/kantskinne-sort-45-mm-1-meter/4211/9041441/

  De holder faktisk fliserne ret godt på plads. Jeg brugte dem også på min første terrasse. Alle skinnerne på én side klikkes sammen og sidder hver med 10 pløkke ned i jorden.

  #21
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  Kære Rushere, jeg ved I har ventet i spænding, og nu er det tid til en opdatering!

  Jeg fjernede simpelthen samtlige sten og startede forfra. Jeg købte nogle andre sten som jeg egentligt også synes bedre om, og nu er jeg færdig:

  https://imgur.com/a/22jcmvE

  Der er nogle “huller” nogle steder i siden. Det er fordi der skal stå et drivhus på alle de røde sten, og ved hullerne skal fundamentet lige støbes fast før de sidste sten bliver lagt. Der er også nogle få fliser som skal løftes op i den forbindelse, og der har jeg lagt nogle snore ind under, så de er nemme at løfte op selvom de ligger på sandet.

  #22
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  Billedet virker ikke – vi prøver igen:
  https://imgur.com/a/22jcmvE

  #23
  Kassen
  Rusher
  • 59 Indlæg
  Offline

  Billedet virker ikke – vi prøver igen:

  https://imgur.com/a/22jcmvE

  Det er da super fedt. Godt klaret.

  Det er lidt uheldigt med den sorte flamage oven på fliserne dog.

  #24
  Jeppe
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 344 Indlæg
  Offline

  @kassen

  Det er lidt uheldigt med den sorte flamage oven på fliserne dog.

  Hvad tænker du på? Hvad for noget sort noget?

  #25
  Kassen
  Rusher
  • 59 Indlæg
  Offline

  @kassen

  Det er lidt uheldigt med den sorte flamage oven på fliserne dog.

  Hvad tænker du på? Hvad for noget sort noget?

  Din skygge. Jeg huskede det som om den ramte flere fliser den lige gjorde….jeg finder selv døren.

Viser 25 svar - 1 til 25 (af 25 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...