Klumme: Fremtiden for PC gaming – måske

Følgende klumme er måske lidt kontroversiel. Men bær over med mig, det er blot nogle strøtanker og en personlig holdning. Din er lige så vandbærende som min – altså nedenstående.

SteamDeck er på vej. Det er en konsol. Det er en PC. Hvad er forskellen egentlig? Hvad gør en Xbox til en konsol? Var den første Xbox ikke bare en PC med Windows? Jo, det var det. Og den kørte en skræddersyet version af Windows 2k, så vidt jeg husker. Men den blev kaldt en konsol grundet sin lukkede og nemt tilgængelig natur.
Så en konsol er vel egentlig bare en PC for folk, der ikke rigtig gider det der tekniske fnidderfnadder. “Her, tag min hånd”, siger Sony, og du bliver ledt sikkert udenom driver-helvede og teknisk opsætning. Bare vælg dit sprog og dit wifi, så gør vi resten.

Hvad gør så en PC til en PC? Jo, primært at det ikke er et lukket system. Det er noget hardware du selv er herre over. Du vælger selv dit OS, dit grafikkort, bundkort, CPU osv. Det er, for alle praktiske formål, din personlige computer. Og du vælger om den skal køre Linux, Windows eller noget helt tredje.

Derfor bevæger SteamDeck’en sig også lidt over i konsolland. For det eneste du selv designer, er mængden af storage. Udover det, er det en konsol – i hvert fald rent hardware mæssigt. For software mæssigt er den stadig åben. Du kan sagtens installere Windows på den, hvis det er dit ønske. Men man kan også vælge at holde sig til Valve’s SteamOS. Og gør man det, så er det vel en konsol, er det ikke? Du skal blot tænde den og bruge den. That’s it! Er det ikke præcist det en konsol er? Det vil jeg da mene.

Og det er her tankerne begynder at flyve lidt. For hvis man kigger PC-land lidt efter i sømmene, så er vi efterhånden ude i tredje potens, før du rent faktisk får lov at spille de spil du køber.

Som grundlag har de fleste nok Steam (eller måske Epic). Steam skal så flettes med din Origin konto. Og hvis spillet har tilpas mange A’er, så har det også sin helt egen launcher derudover. Og efter alle disse tjenester har slugt halvdelen af din ram, så starter spillet. Dejligt nemt, right? Nej, egentlig ikke. Det er til konstant irritation, og en åbenlys ulempe ved PC platformen.

De forskellige stores fragmenterer dit spilbibliotek. Og du kan ikke flytte dine licenser, for vilkårene er ikke delte og et spil købt hos Valve, skæpper ikke rigtig i kassen hos Epic, hvis du senere skulle ønske at flytte det hertil (ja, det kan man ikke, men teoretisk). Og det ændrer stadig ikke på at Epic skal starte Ubi’s launcher hvis du skulle have spil fra dem på Epic Store.

Så hvorfor eksisterer de her launchers egentlig? Hvorfor bruger vi ikke allesammen bare Steam og rækker skråt op til Epic og alle de andre? Ja, det er sådan set lige så åbenlyst. For det handler om valg og konkurrence på markedet. Retten til at vælge! Hvis du ikke er tilfreds hos Steam, så kan du købe hos Epic. Og hvis du kun gamer EA spil, så kan du sikkert nøjes med Origin (stakler).

Men det er da utroligt ærgeligt, at noget så anti-consumer som Epic exclusives og tredjeparts launchers skal sværte vores ellers fantastiske PC platform. Måske er vi ikke så masterrace som vi går og tror. Vi har i hvert fald mistet den kontrol vi havde tilbage i 90’erne. Dengang hvor et spil blev installeret fra CD, derefter cracket så man ikke skulle bruge CD’en, og så klikket og startet via et ikon på skrivebordet. Hold da op det var nemt dengang!

Så konklusionen, hvis man da kan kalde det det, må være, at Steam er en konsol. Epic er en konsol. Origin er en konsol. Og så låner de lidt hos hinanden hist og her. Men det kører tilfældigvis på noget hardware vi selv har bygget. Sikke da noget rod!

Vil SteamDeck ændre på det? Jeg tvivler. Men jeg har en forhåbning om at Steam i sidste ende bliver en decideret konsol – uden at lukke systemet ned. Jeg håber de andre “stores” retter ind, pakker sydfrugterne og i stedet begynder at sælge Steam keys. Dårligt for konkurrencen? Joh, men hvad er forskellen mellem det og en Xbox eller en Playstation? Jaja, i har pakket de overmodne tomater ud, jeg kan godt se det.

Der er masser af problemer i ovenstående “holdning”. For hvis man laver PC til en defacto konsol, hvad har vi så tilbage? Eller burde konsollerne åbne op for andre stores på deres platforme? Burde det ikke være lige så rigtigt?

Eller burde vi faktisk, som den helt korrekte løsning, vende hele industrien på hovedet, og lade os, forbrugeren, købe en licens til et spil, og så kunne bruge denne license hvor det passer os. Vil du spille det på Xbox i dag? Fint, du har spillicensen i dit personlige repositorie, så vil det findes på din Xbox. Måske senere vil du spille det med mus + keyboard i SteamOS. Fint, så kan du launche det der, for licensen er delt mellem alle tjenester – en global standard for underholdningslicenser.

Det vil klart være det mest pro-consumer at gøre. Og pludselig vil stores skulle konkurrere på funktionalitet i stedet for priser og exclusives. Det lyder egentlig meget godt. Men hvem skal så have pengene for spillene? Hvis en licens pludselig er unik og kan bruges overalt, så skal pengene vel også deles mellem de forskellige platforme. Eller hvad?

Og burde man iøvrigt ikke gøre det samme for Netflix, HBO og… Ja, egentlig al underholdning? E-bøger er også et godt bud.

Det er vist ikke en mulighed – de økonomiske konsekvenser og trangen til kontrol hos de store mastodonter er for store. Men stadig en interessant tanke, hvis man spørger mig.

God onsdag Rushers!

Forside Fora Klumme: Fremtiden for PC gaming – måske

Currently, there are 0 users and 0 guests visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  ElSenator
  Rusher
  Offline

  Følgende klumme er måske ldit kontroversiel. Men bær over med mig, det er blot nogle strøtanker og en personlig holdning. Din er lige så vandbærende s
  [Læs hele nyheden her: Klumme: Fremtiden for PC gaming – måske]

Viser 16 svar - 1 til 16 (af 16 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  Fisker
  Rusher
  • 438 Indlæg
  Offline

  Den hedder Steam Deck

  #2
  Nioxic
  Rusher
  • 414 Indlæg
  Offline

  #1 fremtiden er integrated graphics og intet tastatur?

  nej tak

  #3
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #2, En PC kan sagtens være en PC som du kender det, Steam Deck eller ej (#1, Tak, det skal aldrig ske igen). Det jeg kunne tænke mig er at platformen enten:

  1. Bliver enige om Steam som defacto standard store til spil (læs, de andre lukker og slukker). Det er den mest åbne og den eneste der er rigtig cross-platform.
  2. Bliver enige om en delt licens til spil, der kan bruges på samtlige stores, så kan man selv vælge Store, men binder ikke sine spil til en.

  Begge ting kommer aldrig til at ske. Og flere vil formentlig mene at Epic skal være standarden osv. Det er både det smukke ved PC og det grimme. Der er mange kokke.

  #4
  -dut-
  Rusher
  • 1199 Indlæg
  Offline

  Bare Epic ikke bliver fremtiden, så er det OK med mig.

  #5
  sittingduck_m
  Rusher
  • 99 Indlæg
  Offline

  Kunne sgu være rart med f.eks kun stramt og ikke skulle have 30 lunchere. Der er spil jeg ikke får spillet pga af dette og savner en vej ind til alle spil. Tænker jeg er rimelige plus and play i min mentalitet men orker ikke at skulle holde øje med 30 stores på 5 maskiner osv.

  Ydermere ville det være rart at kunne spille spil på bogen som er købt på pc og omvendt. Det er fedt at microsoft er påbegyndt på dette via gamepass og mit håb er at der kommer flere til.

  Men igen det ville betyde at pengene skal deles mellem flere og det er ingen interesseret i.
  Ydermere hvis det skete ville spil kvaliteten dale da budgettet for et AAA spil ikke ville være så højt da indtjeningen så ikke ville kunne matche? Det har jeg ikke lige overblik over.

  #6
  Memorianx
  Rusher
  • 256 Indlæg
  Offline

  En anden løsning til platform skifte kunne være en rabat så hvis du ejer spillet på din PlayStation kan du køber det til pc for -75% eller sådan noget

  #7
  sittingduck_m
  Rusher
  • 99 Indlæg
  Offline

  Okay. Stavefejl i tidligere indlæg er delvis mig og så er ordbogen på spil. Hvem fanden har sat den på igen!???

  #8
  Schalde
  Rusher
  • 888 Indlæg
  Offline

  En anden løsning til platform skifte kunne være en rabat så hvis du ejer spillet på din PlayStation kan du køber det til pc for -75% eller sådan noget

  Det er en fantastisk ide. selvom det nok aldrig sker. Spiller selv både PC og PS4 hvor jeg lige pt gerne vil spille dying light på sofaen og chill, men samtidig har jo nogle venner der måske vil co-op med mig, men de er kun til PC

  #9
  Bams
  Rusher
  • 355 Indlæg
  Offline

  God klumme. Jeg blev klogere og godt underholdt

  #10
  Memorianx
  Rusher
  • 256 Indlæg
  Offline

  #8 det vil kræve alt for meget sammen arbejde mellem udbyderne, og det eneste det nok reelt set ville kunne lade sig gære vil være xbox/windows store

  #11
  synchaoz
  Rusher
  • 50 Indlæg
  Offline

  Jeg synes mere det, der definerer en PC , og adskiller den markant fra en konsol, er alle de kreative or arbejdsmæssige redskaber den stiller til rådighed ud over blot gaming.

  Kan du tegne, animere or lave grafik på en konsol/handheld? Kan du programmere på en konsol og udvikle egne spil? Kan du lave lyd og musik, eller skrive noveller eller modellere 3D på en konsol? Tektisk set kan det vel lade sig gøre, men det er yderst besværligt, upraktisk og sikkert ad helvedes til sløvt og uoptimeret.

  PC’en samler alt, hvad man kan ønske sig, og er bygget netop til at være en jack of all trades. Jeg kan hoppe ind og game mit yndlignsspil, og bagefter uden andet end et par clicks på musen kan jeg hoppe ind i Unity og programmere på mit spil, eller gi mig i færd med at tegne pixel art, eller hoppe i Renoise og lave musik, eller bare fyre Google docs op og skrive D&D eventyr eller hvad jeg nu lyster. Alt sammen er et sammenhængende flow.

  Det er hvad for mit kendetegner hvad en PC er.

  #12
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #11, Fuldstændig enig. Det er et kreativt redskab og en kilde til evig underholdning (gaming, streaming oa.). Og den har også den bedste bagudkompatibilitet af nogen maskine overhovedet. Enten gennem emulering eller native afvikling. Konsollerne ligner jo nogle amatører når man ser på det overordnede billede. De kan sjældent afvikle mere current-gen spil, og så måske nogle fra previous-gen, hvis man er heldig.

  Ulempen ved PC er så at spillene er svære at optimere hertil (og desuden nedprioriteres), grundet de mange hardware konfigurationer. Og det gør det selvfølgelig endnu værre når de infesteres af Denuvo og andet skrammel der nu, beviseligt, gør spillene drastisk langsommere.

  #13
  Fisker
  Rusher
  • 438 Indlæg
  Offline

  #12 Performance sammenligninger mellem denuvo/ikke-denuvo har der været mange af, så forstår ikke hvorfor Resident Evil Village pludselig er blevet beviset, men selvfølgelig hvis man pakker sin critical path kode ind i Denuvo så bliver performance lort, endnu mere lort bliver performance hvis man pakker sin critical path kode ind i sin egen anti-tamper DRM, og så derefter pakker den ind i Denuvo, hvilket er hvad der er sket her.

  #14
  StiX
  Rusher
  • 199 Indlæg
  Offline

  +1 på licens til spillet på tværs af platforme. Det kunne da være konge!

  #15
  StiX
  Rusher
  • 199 Indlæg
  Offline

  Og angående demanhe launchers, kan jeg anbefale GOG Galaxy. Den samler dig spil bibliotek i en stor skuffe, så du ikke behøver lede 17 launchers igennem for at finde det du leder efter.

  #16
  NoFaith
  Rusher
  • 293 Indlæg
  Offline

  Har altid tænkt konsolgamere som mere casual hvor pc gamer er mere nørderne.

  PC folket køber hardware til priser der overstiger en konsols pris med både 3 og 4 længder, men en pc giver også flere muligheder og mere dybde, og det er også korrekt man skal nørde meget med indstillinger og pille og skrue for at få det helt optimale ud af det, men resultatet er ofte også bedre performance, og flottere produkt, og hvis man foretrækker kan man bruge controller på PC også.

  Så Casual gamer vs. nørderne synes jeg ikke er helt ved siden af, og nørder skal forstås på den absolut mest positive måde man kan forestille sig, det er fedt med folk der går op i noget.

  Omend jeg også medgiver at konsol ejere godt nok får noget mere bang for the buck i deres hardware og spare en frygtelig masse penge, jeg er så den uheldige 3. mutant variant der har begge dele, jeg køber oftest begge konsoller og har en gaming pc i den høje ende, men mit hjerte banker for PC mest af alt.

  Licenser på kryds at alle platforme er den vådeste drøm, det ville være super lækkert, desværre dør ideen på det tab af penge de forskellige content udbydere ville miste og der findes ikke en enkelt entitet der kan regulere eller styrer dem alle over en kam på kryds af alle lande, ikke engang lovgivning ville kunne gøre noget ved det, kun ødelægge det for os selv i vores eget land, med mindre alle de store lande blev enige på en gang, men de kan jo aldrig blive enige om noget.

Viser 16 svar - 1 til 16 (af 16 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...