Klumme: Er FIFA-serien ramt af metaltræthed?

Aktualiteten er til at overse, da FIFA 21 efterhånden har været på markedet siden oktober. Men efter jeg faldt over et par forskellige artikler, så rumsterer der stadig en tanke hos mig; hvordan kan en spilserie overleve så lang tid ved stort set at levere det samme spil i ny indpakning år for år?

FIFA 21 har for tiden overraskende lave Metacritic-tal blandet brugere af spillet – 0,8 ud af 10. Så lavt har jeg aldrig set en større spilserie, men spillets fans har enten vendt sig mod serien, eller også er de holdt op med at forsvare den. Spillet blev anmeldt acceptabelt af verdens spilmedier, så kerne-gameplayet formodes at være intakt. Spillets formel har ikke ændret sig dramatisk i mange år, hvor der er småjusteringer og opdateringer af spillere, trænere og deres klubber.

Spillet har sat salgsrekord her i corona-tid, hvor det har været EA’s guldkalv. Samlet set har serien solgt mere end 300 mio. spil siden 1993, hvilket gør det til den bedst sælgende spilserie i historien. Jeg formoder, at mange køber det pr. automatik grundet gode minder fra barndommen i ungdomsklubberne. I de tidlige dage var det da også en oplagt kandidat til konsolhygge med kammeraterne, når de sad fysisk i din stue. Blandt mine elever er det endda en nødvendighed, da der ofte eksisterer en stærk fodboldkultur i klasserne, og derfor overføres det til deres gaming, selvom jeg gør mit ypperste for at præsentere mine elever for mange andre spilgenrer.

Mange spil kører egentlig på de samme skabeloner udformet af få pionerer. Men modsat sportstitlerne, så kan andre genrer (såsom FPS-spil) udforme et narrativ, som giver en anden oplevelse. EA Sports prøvede at inkorporere først The Journey og sidenhen Volta i FIFA, men alligvel er gamerne ret så skuffede jvf. Metacritics. “Mere af det samme,” kan man læse i kommentarerne. Meget få træder frem for at forsvare kritikken.

Ovenstående bringer mig til dette dilemma; Hvad skal man dog stille op med FIFA? Det er mere af det samme år for år. Forlægget er en sport, som reelt handler om 22 mand og én bold. Konkurrenceelementet er nok det, som lokker dankortet op af muldvarpen år efter år, for folk emigrerer som lemminger til årets nyeste installation i serien, og efterlader dermed en ét år gammel (men fungerende) sportstitel. Du kan stadig finde modstandere online, men hvis dine kammerater er rykket, så vil du ikke stå tilbage alene.

Personligt så jeg gerne én grundplatform, hvor man tilkøbte sæsoner. Grundspillet kan opgraderes løbende, mens man hver år tilkøber sig den nye sæson, men stadig med mulighed for at gå tilbage til forrige sæsoner. Jeg tror ikke, at FIFA 22 kommer til at sælge i lige så store tal, når vi ikke længere skal isolere og distancere os, og det vil tvinge EA til at tænke anderledes inden for få år.

Måske er jeg bare blevet for gammel, og denne klumme udspringer af det faktum og afmagt over, at jeg aldrig har været særligt god til FIFA trods mange ihærdige forsøg. Men det er interessant rent branchemæssigt, at utilfredsheden er så stor, hvilket EA umuligt kan sidde overhørigt.

Forside Fora Klumme: Er FIFA-serien ramt af metaltræthed?

Currently, there are 0 users and 0 guests visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  Nickell
  Moderator
  Offline

  Aktualiteten er til at overse, da FIFA 21 efterhånden har været på markedet siden oktober. Men efter jeg faldt over et par forskellige artikler, så ru
  [Læs hele nyheden her: Klumme: Er FIFA-serien ramt af metaltræthed?]

Viser 13 svar - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  Memorianx
  Rusher
  • 256 Indlæg
  Offline

  Hvornår EA skal begynde at tænke nyt handler vel også af hvor meget det koster at lave spillet, ja der er ny og bedre grafik år for år men det koster næppe det samme at lave fifa 22 som det koster at lave andre spil der sælges til den samme pris så mon ikke serien stadig vil være rentabel selv med et mindre salg.

  #2
  kufad
  Rusher
  • 28 Indlæg
  Offline

  Jeg købte det til XSX da det var på tilbud. Det fik 20 min – så gad jeg ikke mere. Har spillet stort set alle år, men jeg tror jeg er ved at være kørt sur i det.

  #3
  re4per
  Rusher
  • 102 Indlæg
  Offline

  Jeg har ikke spillet Fifa i mange år, så jeg gav FIFA 21 en chance. Jeg synes nu det har været sjovt at spille det igen og har hygget mig en del med manager rollen.

  Hvis man køber det hvert år, så bliver man nok skuffet da det jo sikkert ligner det fra de tidligere år. Måske skulle de nøjes med at udgive det hver 2 eller 3 år, så bare komme med løbende content pathces.

  #4
  Deadmeat
  Rusher
  • 362 Indlæg
  Offline

  Fin klumme @nickell og kan tilslutte mig de fleste af tingene

  Som #3 røg jeg også på FIFA 21 (udsalg) for nylig efter en længere pause. Selve kernespillet på banen er fint og velfungerende og giver god underholdning. Men hold op hvor er alt det l**t i menuerne til at blive træt af. Hvorfor skal det være så kompliceret at sætte en simpel enkelt kamp op. Og så alt det skrammel udenom i menuerne også.

  #5
  Ghidora
  Rusher
  • 1213 Indlæg
  Offline

  De burde efterhånden lavet det free 2 play og så leve af deres card packs og lign. skrammel de sælger i stor stil!

  GL & HF

  #6
  Nickell
  Moderator
  #0 Trådstarter
  • 1749 Indlæg
  Offline

  De burde efterhånden lavet det free 2 play og så leve af deres card packs og lign. skrammel de sælger i stor stil!

  Det kunne også være en gangbar model.

  #7
  Bams
  Rusher
  • 355 Indlæg
  Offline

  Jeg tror også at størstedelen af FIFA playerbasen er fodboldentusiaster og ølboldtyper. Og som mestendels køber spillet for at få opdateret spillere og klubber. Af samme årsag er den gruppe af spillere måske endda ikke så modtagelige for kvantespring i mekanikken.

  #8
  Deadmeat
  Rusher
  • 362 Indlæg
  Offline

  Er det noget med at det der ‘kortspil’ i FIFA i de senere år er blevet sygt populært? Har fornemmelse af at de tjener gode penge på det.

  #9
  Ghidora
  Rusher
  • 1213 Indlæg
  Offline

  Er det noget med at det der ‘kortspil’ i FIFA i de senere år er blevet sygt populært? Har fornemmelse af at de tjener gode penge på det.

  Det tror jeg godt du kan regne med!

  GL & HF

  #10
  CDM
  Rusher
  • 44 Indlæg
  Offline

  #8 med over 40 million spillere bare på ps4 (fifa20 godt nok) så tror jeg de skovler penge ind.

  Det er vildt, når man ser streamers fyre 100k fifa points på pakker (12k points = 99$) og når man tænker på at alle kort mister 95% værdi indenfor et år, så fatter man ikke at de gør det.

  #11
  trace
  Rusher
  • 141 Indlæg
  Offline

  Jeg synes der er plads til SÅ mange fede gamemodes der udfordre det gamle:

  Klassiske hold/spillere og klassiske kampe.
  EM92? VM86? osv. det ville skuda være for fedt at spille øst mod vest Tyskland 🥳

  VR?

  Også kunne menuer mv. godt få et totalt redesign.

  #12
  Deadmeat
  Rusher
  • 362 Indlæg
  Offline

  #11: der har da været noget Classic mode med i tidligere spil. Vist dog kun med berømte spillere. Kan ikke helt huske hvilken FIFA årgang og om det evt. var et af VM spillene.

  #13
  Gyldenglad
  Rusher
  • 27 Indlæg
  Offline

  Det sidste FIFA jeg havde, var til PS1. Enten 98 eller 99.

  Spiller meget andet end netop FIFA. FIFA gider jeg simpelthen ikke. Har ingen interesse i fodbold generelt set. På den anden side, så kender jeg mange som ingen interesse har i at spille forskellige typer spil, men som udelukkende spiller FIFA. Som jeg ser det, så er der nok flere som spiller FIFA som deres eneste spil, udelukkende fordi de har fodbold som interesse.

  Så imens kollegaerne på arbejdet laver konkurrencer på FIFA med præmier osv., så nægter jeg konsekvent at være en del af sådan noget. Også selvom jeg jo helt klart er den som spiller aller mest i min fritid.

  FIFA, NBA, Cycling manager osv. er for folk som kan lide sporten, ikke for folk der kan lide at spille spil. Medmindre man er til begge dele, og selv i det tilfælde vil jeg nok mene at der stadig er bedre spil end de der sportsspil.

Viser 13 svar - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...