Kan i huske dengang man gik på internettet gennem et modem? Mor og far måtte ikke tage telefonen, for så blev man smidt af og den spændende samtale på ICQ blev afbrudt før tid. Samtaler der, i hvert fald for undertegnede, kunne foregå med andre internet-entusiaster, der ofte befandt sig på den anden side af jordkloden. Samtaler om nørdede ting som programmering og game modding.
Det var dengang, hvor det krævede noget, at komme på nettet. Det var noget man opsøgte aktivt ,fordi det var en interesse. Jeg bilder mig ind at gennemsnits-IQ’en af folk på nettet, dengang, har været ganske høj. I hvert fald i forhold til i dag. Det har jeg dog intet videnskabeligt belæg for at påstå, det er blot en tanke født af idéen om behovet for en vis mængde teknisk viden for at komme på nettet til at starte med.
Og de tjenester man brugte og kommenterede gennem, føltes mere som et lokalt medie, end et verdensomspændende kommantarspor som vi i dag kender det fra Youtube eller Facebook. Det var dermed mere afgrænset, hvilket muliggjorde saglig diskussion, der sjældent, hvis nogensinde, mundede ud i det vi i dag kalder for “shitstorms” eller “viral posts”. Man kunne ytre sin mening, få svar på tiltale, og alligevel overleve mentalt dagen efter.
Sådan er det ikke i dag! Udråbstegnet er vel nok det mest velplacerede jeg har brugt i årevis. Efterhånden som de små tjenester er forsvundet og alt langsomt, men sikkert, er flyttet ind på mastodonterne privatlivskrænkende tjenester, så er alle diskussioner blevet globale. Har du en holdning til A eller B, og lufter du den holdning, så er risikoen for at den eksploderer i en shitstorm allestedsnærværende.
Og det behøver ikke være kontroversielle holdninger. De få larmer mest. Og de få har fået magt. Selvom der kun er 10000 idioter der ønsker at sænke dit skib, så er de nu organiseret med deres sølvpapirshatte rundt om på Reddit og andre “dark web” sider (jeg hader det term, men nuvel). Og de står klar til at angribe. “The Reddit Army” bliver de ofte omtalt som.
Men er det så et problem? Har disse grupper ikke altid eksisteret? Jo, det har de formentlig. Men så er vi tilbage til snakken om at kommentarsporene i høj grad er blevet globale. Og samtidig er mængden af mennesker på nettet mangedoblet. Det er ikke længere tech-nørderne der har patent på nettet. IQ’en er dalende. Der findes nu alt ravl og krat, fra hele verden. Og smid så en global pandemi oveni hatten, hvor folk i høj grad har tid til at nærlæse dine holdninger på nettet. Og så står man med en sur og besk cocktail der hverken skal “shakes” eller “stirres”, men i stedet burde hældes direkte i vasken.
Det foregår oftest i kommentarsporene. Og det hænger i høj grad sammen med hvordan vi fungerer som mennesker. “The human condition” om man vil. Det er simpelthen et psykologisk faktum, og en overlevelsesreaktion, når vi reagerer voldsommere på ting vi ikke kan lide. Og dermed sjældnere kommenterer positivt på ting vi godt kan lide. Der nøjes vi oftest med et “like”. Og samtidig har man, som modtager af kommentarer, tendens til at reagere og kommentere oftere på negative responser. Sådan er vi indrettet.
Og den skævvridning er svær at rette op. Negative kommentarer kan selvfølgelig være velfortjente. Og modsatrettede holdninger er ikke et problem i sig selv. Den saglige diskussion er ikke problemet.
Problemet opstår grundet en anden menneskelig tendens. Når man ikke sidder overfor en person, men i stedet kommunikerer via tekst til en vildt fremmed. Så hænger de voldsomme ord og sætninger løst i ærmet. “For det er jo bare tekst og jeg havde ikke fået min morgenkaffe”.
Så hvad er løsningen? Hvordan får vi den saglige diskussion tilbage, hvor vi sikrer alle involveredes mentale helbred. Hvordan undgår vi den globale depression vi i dag ser i kommentarsporene overalt på nettet. Hvordan genopretter vi balancen fra de små internetforums fra “gamle dage”.
Jeg har længe efterlyst, at de store tjenester går ind og simpelthen lærer folk at tale pænt – eller i hvert fald mindre “Dumme svin, du er en luder og din familie skal dø”-agtigt. Med den mængde AI vi har i dag, så er potentialet der til at indføre krav om AI-godkendt “god tone” på diverse engelsksprogede kommentarfelter (dansk version vil nok være at forlange for meget). Det er kontroversielt, det er jeg fuldstændig med på! Men det kan også være lærerigt. For jeg tror ikke nødvendigvis 90% af verdens shitposters tænker sig om før de poster – eller også er jeg bare naiv. Så en lille reminder når de (vi) klikker “Send” på en knapt så gennemtænkt rant, vil måske, samlet set, højne niveauet og give os lidt af menneskeligheden tilbage. Censur? Det mener jeg ikke det er. Du har stadig lov til at ytre din holdning. Der vil blot være krav om at gøre det konstruktivt.
Tak iøvrigt til rushers.dk for at give mig et sted hvor jeg tør skrive denne klumme. Jeg kunne aldrig finde på at indtaste disse ord på de store globale tjenester af frygt for mit mentale helbred. Og det er da tankevækkende, at jeg, selvom jeg skriver det her, stadig sidder og frygter kommentarerne.
Som et lille skævt indslag, vil jeg slutte af med et link Intel’s forslag til en løsning på problemet. I hvert fald for talt dialog. De er netop nu i starten af en shitstorm forårsaget af selvsamme produkt. Så det understreget måske behovet yderligere. Akavet løsning? Ugennemtænkt? Jeg mener i hvert fald at deres produkt sætter fokus på et problem der kræver en løsning. Og om ikke andet kan det da skabe noget diskussion. Så dødstruslerne vælter nok ind hos de implicerede allerede.
Aaah, favre nye verden. God weekend rushers!
Forside › Fora › Klumme: Hate-speech på nettet
Kan i huske dengang man gik på internettet gennem et modem? Mor og far måtte ikke tage telefonen, for så blev man smidt af og den spændende samtale på
[Læs hele nyheden her: Klumme: Hate-speech på nettet]