AR brætspil med Tilt5

VR har efterhånden etableret sig gennem så mange store firmaer, at det føles som om en reel spiller på gamer markedet. Hvad enten man kan lide Facebooks (snart potentielt reklameinficerede) lukkede have eller de mere åbne standarder, så er der masser af valgmuligheder for at hoppe med ind i de virtuelle verdener med fulde motion controls.

AR derimod er stadig en mere udefineret enhed. I den ene ende af spektret finder vi fattigmands-AR, hvor flere apps er begyndt at tilbyde mulighed for at smide grafik ovenpå dit smartphone kamera feed. Eksempler herpå er Pokémon Go og det kommende Witcher Monster Slayer.
I den anden ende af spektret finder vi de mere sofistikerede løsninger som Microsoft HoloLens og Magic Leap One. De har dog begge ulemper i form af lav field of view og, ikke mindst, den skyhøje pris. Det er ikke her vi finder AR til hr. og fru Danmark for nuværende.

Så der er et gabende hul midt imellem. Og hvis vi skal gøre os forhåbninger om et consumer produkt, så skal prisen ned og ease of use skal være i top. Det skal være så plug n’ play som muligt – det skal føles som en konsol oplevelse.

Et af de produkter der har potentiale til at sætte AR på consumer-kortet er Tilt5’s briller. Firmaet ledes af Jeri Ellsworth – et måske ukendt navn for de fleste af jer. Jeri er tidligere Valve-ansat og arbejdede på tophemmelige AR og VR projekter under sin ansættelse der.
Nogle af projekterne er blevet til det vi i dag kender som SteamVR. Men AR projekterne, trods stort potentiale, blev skrottet. Derfor forlod Jeri Valve, for det var AR hun brændte for. Men på vej ud ad døren spurgte hun om hun måtte tage det skrottede AR koncept med under armen. Og det fik hun lov til.

Så under et nyt firmanavn, CastAR, arbejdede hun og en lille gruppe ingeniører videre på teknologien. Løsningen modnedes langsomt, men pengemænd udefra blev griske, skubbede Jeri ud på sidelinien, og endte med at sænke firmaet. En dyr lektie for Jeri.

Men hun lod sig ikke slå ud. Og hun købte derfor den habile tech for en mindre sum fra den synkende CastAR skude. Og så startede hun firmaet Tilt5; nu med langt bedre forståelse for hvad man bør og, endnu vigtigere, ikke bør gøre når det kommer til at drive et firma. Og nu står produktet, efter mange års finpudsning og udvikling, endelig klar til launch nu til efteråret 2021.

Konceptet er ret simpelt. Vi ved allesammen hvad et vejskilt er. Vejskilte er belagt med retroreflektivt materiale. Det betyder, at det, med forholdsvis høj effektivitet, altid reflekterer lys direkte tilbage hvor det kom fra. En stor fordel når man kører på vejen i mørket.
Det kan man udnytte i en AR løsning, hvis man monterer en mikro-projektor i hver side af et par briller. Man sørger for, at hver projektor udsender polariseret lys i henholdsvis den ene og anden retning. Samtidig laver man brilleglas der filtrerer på samme måde. Dermed vil det ene øje kun se hvad den ene projektor projicerer og vice versa. Boom! 3D!

Smid så en dug af retroreflektivt materiale på et bord, og så har du mulighed for at projicere 3D indhold direkte på bordet og tilbage til brugerens øjne. Og tilføjer man et kamera i brillerne, kan man samtidig tracke “dugen” og sørge for, at 3D projiceringen følger dine hovedbevægelser.

Tilføj så hand tracking og controller tracking, og så har du en løsning der nok bedst kan beskrives som et 100% interaktivt brætspil.

Og det er her magien begynder: For siden materialet på bordet er retro-reflektivt, kan man sidde op til flere spillere rundt om spillepladen og hver enkelt bruger vil se verdenen fra sit eget perspektiv. Det eneste det kræver er en Android telefon eller PC som man hver især starter spillet på og logger på samme spil gennem en helt normal gaming lobby. brillerne kobles til telefon eller PC via usb kabel.

Der er altså ikke computer i brillerne selv, hvilket gør dem utroligt lette. Og de fleste har alligevel en smartphone i lommen som snildt vil kunne trække spillene. Brillerne har iøvrigt indbyggede, næste usynlige, højtalere ved hvert øre.

Og så begynder det pludselig at ligne noget når vi snakker pris. For selvom brillerne kommer til at koste omkring 2500 kr. per sæt, så er det stadig nede i et niveau hvor de fleste kan følge med. Derudover er field of view kun begrænset af din spilleplade. Projektorerne kan sagtens fylde det ud. Og samtidig har man fuld interaktivitet både via dine egne hænder og den medfølgenge “wand” controller.

Hvis i har læst hertil, så kommentér lige med “Yes!” som det første i jeres svar.

Andre fordele er, at detaljegraden af spillepladen øges jo tættere på du bevæger hovedet. Så man vil kunne læne sig ind og kigge på en karakter og så vil detaljegraden stige markant. Ulempen er selvfølgelig at man er begrænset til spillepladen på bordet. Så det er hyperfokuseret på brætspilsmarkedet.

Men forestil jer at game tusindvis af brætspil med fulde animationer, som popper op eller dykker ned i bordpladen. Og samtidig kan du se dine kammerater mens i gamer på løsningen. Snesevis af udviklerne er i gang med enten at tilrette eksisterende spil til løsningen, eller udvikle helt nye spil.

Undertegnede har fuldt Jeri’s eskapader i årevis. Og der er ingen tvivl om at hun, og hendes team, har fat i noget her. Senest har de sikret ekstra finansiering, så løsningen kan køres i stilling til egentlig stor-produktion. Og undertegnedes 3-pak står, trods covid-19, til afsendelse til efteråret.

Har Rushers hørt om Tilt5? Og hvad tænker i generelt om konceptet og AR? Er det noget i vil finde interessant?

Besøg Tilt5’s hjemmeside her

Og se eksempler på Tilt5 løsningen på deres youtube kanal her.

Forside Fora AR brætspil med Tilt5

Currently, there are 0 users and 0 guests visiting this topic.
 • Oprettet af
  Emne
 • #0
  ElSenator
  Rusher
  Offline

  VR har efterhånden etableret sig gennem så mange store firmaer, at det føles som om en reel spiller på gamer markedet. Hvad enten man kan lide Faceboo
  [Læs hele nyheden her: AR brætspil med Tilt5]

Viser 11 svar - 1 til 11 (af 11 i alt)
 • Forfatter
  Svar
 • #1
  Stormtrooper
  Rusher
  • 204 Indlæg
  Offline

  Yes!

  Lyder sgu temmelig fedt!

  #2
  Festival_H
  Rusher
  • 828 Indlæg
  Offline

  Yes! Og jeg læste også videre til bunden.

  Jeg har fulgt dette projekt siden de kiksede med et par kickstarter kampagner og jeg har lige siden ønsket at det ville blive til noget.

  Jeg tænker at dette kunne blive vildt interessant til interactive D&D sessions, hvis de rigtige designer og DM tools blir udviklet. I’m jacked to the tits!

  Og så er hun bare en sød pige der er utrolig dygtig og nørdet. What’s not to like

  #3
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #1,

  #2, Ja hun er sindssygt dygtig og har lavet nogle sjove nørdting i tidens løb. Og så er hun 100% dedikeret på AR projektet. Der skal noget drive til for at rejse sig igen og igen og bare fortsætte kampen som hun og teamet gør.

  D&D er oplagt mulighed. Jeg tænker også sådan noget som Dungeon Keeper, eller Hero Quest. Der er så mange muligheder! Og det bliver jo megasocialt.

  #4
  Festival_H
  Rusher
  • 828 Indlæg
  Offline

  #3 Det er genialt. Jeg frygter bare at hvis jeg nogensinde skal prøve det med andre end tilfældige online spillere at så er jeg nød til at købe et sæt med 3-4 briller. De fleste af mine brætspil og D&D bekendte er utrolig nærrige. Ingen af dem har købt Players Handbook, men de vil mægtig gerne låne min når der skal bygges en ny karakter eller der skal læses lidt om multiclassing eller spellcasting. Oh well. Det er åbenbart min lod i livet.

  Fedt ser det ud. Jeg håber sgu det blir rigtig populært og at min DM får øjnene op for det og laver campaigns til det.

  #5
  Festival_H
  Rusher
  • 828 Indlæg
  Offline
  #6
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #4, Det var også min konklusion. Derfor jeg har bestilt 3-pak. Jeg kender ikke rigtig nogen jeg tror jeg kan få til at købe et sæt før det er noget man kan købe nede i butikkerne. Så indtil da, så må jeg lege udlåner.

  #7
  Festival_H
  Rusher
  • 828 Indlæg
  Offline

  Det har åbenbart ikke super meget interesse blandt Rusherne, men Norm fra Tested har også haft det under fingrene. Der skal da også lige med i listen af links hvis der skulle komme nogle nysgerrige forbi: https://www.youtube.com/watch?v=Jse-GwkcYgI

  • Dette svar blev ændret 3 år siden af Festival_H.
  #8
  StiX
  Rusher
  • 200 Indlæg
  Offline

  Yes!

  Det lyder da super interessant, men som du også skriver, lidt niche.

  Det eneste “brætspil” jeg selv spiller er Hearthstone, men det kunne da være super fedt at få blæst det ned på et fysisk bord i stedet for at sidde ved computeren

  #9
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #8, Ja jeg ved at en del udviklere af eksisterende spil allerede er on-board. Dog ikke Hearthstone så vidt jeg husker.

  Tilt5’s SDK er enormt nem at bruge. Hvis man har et spil baseret på Unity i forvejen, så er det så simpelt som at enable et plugin og dragge Tilt5 gameboardet ind i scenen hvor man vil have “kameraet” skal være. Og så skal man sevlfølgelig konfigurere controls, som nok er lidt sværere.

  Men generelt har de lavet det meget nemt, hvilket jeg tror er essentielt for at få folk med på vognen når vi snakker udviklere.

  Iøvrigt kan løsningen jo også fungere på højkant. Så hvis man placerer gameboardet på samme måde som en skærm, så har man pludselig en interaktiv hologram skærm.

  Tilt5 er forresten det tætteste jeg har set vi kan komme på Another World intro skærmen.

  #10
  Festival_H
  Rusher
  • 828 Indlæg
  Offline

  #0 Når du har modtaget og har fået prøvet det, så må du gerne lige lægge en status på om det er fedt og om der er noget lækkert software klar til at udnytte det

  Jeg drømmer lidt om at få min DM til at opgrader til Quest 2 og så bygge sine adventures i VR, men han er lidt mere til at bygge ting i den virkelige verden.

  #11
  ElSenator
  Rusher
  #0 Trådstarter
  • 579 Indlæg
  Offline

  #10, Gerne, jeg regner med at komme til at smide nogle videoer og noget op når jeg engang modtager mine.

Viser 11 svar - 1 til 11 (af 11 i alt)
 • Du skal være logget ind som bruger for at kunne svare...